PSK pripravuje voľby hlavného kontrolóra na druhé funkčné obdobie

15.01.2008 Prešov

Prešov 14. januára (TASR) - Do volieb hlavného kontrolóra Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa môžu záujemcovia prihlásiť do 31. januára do 12. hodiny. Samotný volebný akt sa uskutoční na zasadnutí Zastupiteľstva ...
Predseda PSK Peter Chudík (Smer-SD) zverejnil na internetovej stránke PSK vyhlásenie termínu volieb a spôsob ich vykonania. Splnil tým jeden z bodov uznesenia krajského parlamentu z 18. decembra 2007, na ktorom poslanci odobrili pravidlá volieb a náležitosti prihlášky záujemcov o tento post. Jediným stanoveným kvalifikačným predpokladom kandidáta je ukončené vysokoškolské vzdelanie ekonomického, právnického alebo technického smeru prvého stupňa.
Voľbu hlavného kontrolóra uskutoční 62-členný poslanecký zbor tajným hlasovaním. Na zvolenie potrebuje uchádzač o túto funkciu súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov zastupiteľstva. Ak ani jeden z kandidátov takúto väčšinu nezíska, ešte na tej istej schôdzi zastupiteľstva sa vykoná druhé kolo volieb, do ktorého postúpia dvaja kandidáti, ktorí získali v prvom kole volieb najväčší počet hlasov. V druhom kole volieb je zvolený ten, kto získa najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov v druhom hlasovaní sa rozhoduje žrebom.
V súčasnosti je hlavným kontrolórom PSK 57-ročný ekonóm Vladimír Fedorko. Do funkcie ho zvolilo krajské zastupiteľstvo 14. marca 2002 a jeho mandát trvá do 31. marca 2008.
 

Vyberte región